Tiana Negra 2017: Cinquè festival de novel·la negra catalana

por | Ene 4, 2017 | DESTACADA, Festivales | 0 Comentarios

 

Tiana Negra 2017: Cinquè festival de novel·la negra catalana

Tiana Negra_logo

 

“L’èxit de la novel·la negra és un èxit per a tots i, si un festival funciona i aconsegueix que el públic s’ho passi bé i aprengui, segur que aquest públic anirà a un altre festival. A més a més,nosaltres som singulars. Som exclusivament en català i som pioners. Hi ha editorials que fins i tot programen els seus títols pensant en Tiana, i moltes vegades això ens ajuda perquè som els primers de l’any a poder programar una determinada novetat. Però és que jo crec que, a més a més, hem aconseguit fidelitzar una part important del nostre públic. Qui ve, sol repetir.” Sebastià Bennasar, director del festival.

El Tiana Negra està d’aniversari. Els propers 20 i 21 de gener de 2017 el festival celebra la seva cinquena edició, convertit en un referent dins l’àmbit de la literatura negra catalana. Pioner a l’hora de dedicar-se exclusivament a la literatura negra en català, en aquests cinc anys el Tiana Negra ha crescut en nombre d’activitats, autors i públic, i ha contribuït de primera mà a l’auge del gènere en els últims temps a Catalunya. Per celebrar-ho ha programat prop d’una trentena d’activitats de gran qualitat, que arrencaran amb un homenatge a Andreu Martín, el qual inaugurarà el festival 2017. Entre la resta d’activitats destaquen la taula d’escriptores i periodistes, amb Fàtima Llambrich, Esperança Camps i Núria Cadenes; l’especial dedicat a la sèrie de televisió Nit i dia, amb l’entrevista a l’actor Marc Martínez, i la cloenda internacional, amb Flavio Soriga. L’èxit del festival durant aquests cinc anys fa que els organitzadors es plantegin fins i tot augmentar els dies del certamen en properes edicions.

El Tiana Negra arriba a la cinquena edició amb xifres d’èxit. En quatre anys han passat prop de 5.000 persones pel certamen i s’han celebrat prop de 100 activitats, amb més de 100 dels escriptors més importants de la literatura negra catalana.

I és que el festival ha estat pioner i ha tingut un creixement progressiu, amb la qual cosa ha contribuït sens dubte a l’auge de la literatura negra catalana dels últims temps.

El Tiana Negra ha superat, amb escreix, les expectatives. Ha vingut més gent que la que esperàvem; hi ha hagut una qualitat mitjana de les intervencions molt alta, amb algun moment irrepetible com, per exemple, l’homenatge als Ofèlia Dracs de l’any passat; s’ha produït una venda molt notable de llibres, sostinguda i en augment any rere any, i sobretot hi ha hagut repercussió: consolidació de col·leccions i represa d’altres, nous festivals, més espai per a la novel·la negra en català als mitjans. Hem fet una mica de taca d’oli. Sebastià Bennasar.

Per celebrar la cinquena edició, el festival ha preparat un programa amb prop de trenta activitats amb el bo i millor del gènere. La inauguració comptarà amb la presència d’un dels noms més importants de la novel·la negra, Andreu Martín, i un homenatge a la seva trajectòria. Entre altres activitats destacades hi ha la taula d’escriptores i periodistes, amb Fàtima Llambrich, Esperança Camps i Núria Cadenes; la taula amb escriptors de fora de Barcelona, amb Ramona Solé, Carles Mentuy, Ramon Solsona i Sílvia Mayans; l’especial dedicat a la sèrie de TV3 Nit i Dia, amb la projecció del primer capítol de la primera temporada i l’entrevista amb l’actor Marc Martínez, i la cloenda internacional, amb Flavio Soriga.

Com a novetats d’enguany tenim la Cadira d’Orelles, un interrogatori literal a autors valents com Salvador Balcells, Lluís Llort i Jordi de Manuel, i el Concurs Tiana Negra i Punta Blanca…

Les activitats s’allarguen també aquest any més enllà dels dos dies de festival i fora de Tiana. La biblioteca municipal ha organitzat tot un seguit d’activitats per celebrar el festival durant tot el mes de gener, amb un Club de lectura, el Joc de pistes, Clubs de lectures per a Joves, i una activitat detectivesca per als nens i nenes que visitin la biblioteca. Enguany també repeteix la Ruta Negra per la ciutat de Barcelona, que tindrà lloc el diumenge 22 de gener.

Un altre dels clàssics del festival és el lliurament del Premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana, que s’efectuarà divendres al vespre. Enguany arriba a la quarta edició amb una gran participació, amb 16 originals rebuts i admesos a concurs, i amb una barreja d’autors desconeguts i de molts bons noms de les lletres catalanes entre els participants.

Després de l’èxit de les quatre edicions anteriors, el Tiana Negra vol seguir creixent per tal de continuar contribuint a estendre la passió pel gènere negre.

“Al festival li demanaria que no creixi per sobre de les seves possibilitats, que es mantingui com el que bàsicament és: un punt de trobada humà entre lectors, autors, editors, periodistes i gestors culturals, on la gent ens puguem dir pel nom i que, a la vegada, sigui una referència i una cita anual imprescindible per a la novel·la negra catalana. També li demanaria que incideixi en el fet d’aconseguir estendre la passió pel gènere a àmbits molt més tancats com, per exemple, la universitat. Als propers cinc anys de novel·la negra en català els demanaria un nivell d’exigència alt o molt alt en allò que es publica, que es busqui l’excel·lència, i li demanaria que se la llegeixi pel fet de ser bona i no pas per ser catalana. També demanaria, sobretot, que els lectors del país abandonin aquest autoodi absurd en el qual s’han instal·lat i donin una oportunitat als bons autors locals, que en tenim, i que surtin de la zona de confort de lectura dels nòrdics, els anglosaxons i algun Camilleri de tant en tant.” Sebastià Bennasar, director del festival.

 

Programa_Tiana_Negra_2017

Fuente: Laura Garcia (Festival Tiana Negra)