Marc Moreno guanya el VIII PREMI CRIMS DE TINTA

por | Ene 27, 2017

Marc Moreno

    guanya el  VIII PREMI CRIMS DE TINTA 

amb la novel·la Temps de rates

L’escriptor i periodista Marc Moreno, ha estat el guanyador de la vuitena edició del Premi Crims de Tinta, que convoca l’editorial RBA,  amb l’obraTemps de rates, ambientada al barri barceloní de La Verneda.

El jurat, reunit el 28 de novembre de 2016 i constituït per Paco Camarasa, llibreter i comissari de BCNegra; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra; Carlos Zanón, escriptor i guanyador del Premi Dashiell Hammet 2015; Miguel Ángel Díaz, llibreter i Jordi Rourera, editor d’RBA; ha decidit atorgar per unanimitat el premi a la novel·la de Marc Moreno -que es va presentar sense pseudònim- per la força dramàtica de l’argument i d’uns personatges desesperats i la mirada gens complaent a una realitat gairebé sempre amagada.

El jurat destaca en primer lloc una trama que no s’atura en cap moment. Des del tret de sortida (que no és un tret, sinó una motxilla plena de cocaïna que canvia de mans), el protagonista de Temps de rates es veu ficat en un dilema sense solució que fa de motor -eficient i de gran potència argumental- a tota la novel·la. També ha tingut en compte el fet de portar a l’extrem l’arquetip dels perdedors, creant uns antiherois supervivents i amorals que, malgrat tots els seus esforços per aconseguir el contrari, generen l’empatia en els lectors.

Finalment, el jurat posa en relleu la voluntat de la novel·la d’acostar-se a la realitat menys amable, seguint la funció social pròpia de la novel·la negra.Marc Moreno ha trobat el correlat perfecte per explicar unes vides sense perspectives, un espai literari on sembla que només hi hagi pobresa, delicte, droga i -si tot falla- mala sort. Una autèntica bombolla tòxica per als personatges. Creada amb l’exageració i el recurs de l’humor, però que no deixa d’inquietar per tal com ens fa preguntar-nos per les capes invisibles del nostre país.

Temps de rates sortirà a la venda demà divendres, 27 de gener.

El Premi Crims de Tinta s’ha convertit en un referent del gènere negre i policíac en català i ha contribuït a normalitzar-lo i consolidar-lo. Altres autors que han guanyat el Crims de Tinta en edicions anteriors són Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín, Emili Bayo o l’any passat, Núria Cadenes.

Marc Moreno (1977)

És periodista, editor i escriptor de novel·la negra. Com a periodista ha escrit amb regularitat a diaris com La Vanguardia i el desaparegut Público, i a revistes com LonelyPlanet Magazine o Psicologies, a més d’haver portat durant tres anys la revista Evasión i escriure guies Lonely Planet. Com a editor dirigeix l’editorial especialitzada en novel·la negra en català Llibres del Delicte. Com a escriptor ha publicat Cabdills (2011),Independència d’interessos (2013), Els silencis dels pactes (2014) i Contra l’aparador (2015), a més de La reina de diamants (2014), escrita juntament amb Sebastià Bennasar, Lluís Llort i Salvador Macip.

Temps de rates

Tot comença quan un traficant que fuig encoloma una motxilla plena de cocaïna al seu veí de replà. Vuit quilets de no res. I que li guardi mentre és fora, li diu. L’Eloi -perquè el veí es diu Eloi- s’espanta, pateix, no sap què fer. I així passa les setmanes, mort de por amb els vuit quilos sota el llit. Però un dia, per lluir davant els col·legues del parc, n’agafa una mica. I després una mica més. I conviden unes noies, també. Quines festes, xaval. I això el fa popular al barri, és clar. El rei del mambo, que diríem. Però també atreu l’atenció dels mafiosos de la Verneda, els rivals del traficant, els mossos corruptes… que cada cop tenen més ganes de saber qui és aquest Eloi i d’on surt tanta coca de primera qualitat. Directe i contundent, amb un ritme endimoniat i diàlegs fulgurants on sura un humor marca de la casa, Marc Moreno dóna veu a uns joves sense futur que tenen les drogues i la delinqüència com a referents idealitzats. Fins que coca i trapis deixen de ser un joc i es converteixen en una activitat de risc. O és que no s’ho imaginaven.


El escritor y periodista Marc Moreno, ha sido el ganador de la octava edición del Premio Crims de Tinta, que convoca la editorial RBA, con la obra Temps de rates, ambientada en el barrio de La Verneda en Barcelona.

El jurado, reunido el 28 de noviembre de 2016 y constituido por Paco Camarasa, librerp y comisario de BCNegra; Cristina Manresa, comisaria de los Mossos d´Esquadra; Carlos Zanón, escritor y ganador del Premio Dashiell Hammett 2015; Miguel Ángel Díaz, librero y Jordi Rourera, editor de RBA; han decidido otorgar por unanimidad el premio a la novela de Marc Moreno –que se presentó bajo pseudónimo- por la fuerte dramática del argumento y de unos personajes desesperados y con la mirada nada complacida de una realidad casi siempre escondida.

El jurado destaca en primer lugar una trama que no se detiene en ningún momento. Desde el disparo de salida (que no es un disparo, sinó una mochila llena de cocaína que cambia de manos), el protagonista de Temps de rates se ve inmerso en un dilema sin solución, que hace de motor – eficiente y de gran potencia argumental-en toda la novela. También ha tenido en cuenta el hecho de llevar a un extremo el arquetipo de los perdedores, creando unos anti-héroes supervivientes y amorales que, debido a todos sus esfuerzos por conseguir lo contrario, generan la empatía en los lectores.

Finalmente, el jurado pone en relievo la voluntad de la novela de acercarse a la realidad menos amable, siguiendo la función social propia de la novela negra. Marc Moreno ha encontrado el correlato perfecto para explicar unas vidas sin perspectivas, un espacio literario donde parece que nada más hay pobreza, delicto, droga y –si todo falla-mala suerte. Una auténtica burbuja tóxica para los personajes. Creada con la exageración y el recurso del humor, pero que no deja de inquietar por lo tanto nos hacen preguntar por las capas invisibles de nuestro país.

Temps de rates saldrá a la venta mañana viernes, 27 de enero.

El Premio Crims de Tinta se ha convertido en un referente del género negro policíaco en catalán y ha contribuido a normalizarlo y consolidarlo. Otros autores que han ganado el Crims de Tinta en anteriores ediciones son Marc Pastor, Carlos Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín, Emili Bayo o el año pasado, Núria Cadenes.

Sinopsis :

Todo comienza cuando un traficante que huye le lleva una mochila llena de cocaína, a su vecino del replano. Ocho kilos de nada. Y que se lo guarde mientras está fuera, le dice. Eloy – porqué el vecino se llama Eloy- se asusta, padece, no sabe lo que hacer. Y así pasan las semanas, muerto de miedo por los ocho kilos que tiene debajo de la cama. Pero un día, para lucirse delante de los colegas del parque, coge un poco. Y después un poco más. E invitan a unas chicas, también. Menudas fiestas, chaval. Y eso le hace popular en el barrio, naturalmente. El rey del mambo, que diríamos. Pero también atraé la atención de los mafiosos de la Verneda, los rivales del traficante, los “mossos” corruptos… que cada vez tienen más ganas de saber quién es ese Eloy, y de donde sale tanta coca de primera calidad. Directa y contundente., con un ritmo endemoniado y diálogos fulgurantes donde se desprende un humor marca de la casa, Marc Moreno da voz a unos jóvenes sin futuro que tienen las drogas y la delincuencia como unos referentes idealizados. Hasta que la coca y el trapicheo dejan de ser un juego y se convierten en una actividad de riesgo. O es que no se lo imaginaban?.